Τα Χωριά

Ο Δήμος Αριστοτέλη καλύπτει στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινά χωρία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Ο τόπος είναι πλούσιος σε ιστορία που κρατά πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω, παράδοση και πολιτισμό. Παράγει πολλά τοπικά και βιολογικά προϊόντα ενώ παράλληλα αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο τουριστικά.

ΝΗΣΟΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Το μοναδικό κατοικημένο νησί της κεντρικής Μακεδονίας που έχει εξελιχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό στην Βόρειο Ελλάδα. Με έκταση που δεν ξεπερνάει τα 4,5 τετρ. Χιλιόμετρα με χαμηλούς λόφους, λιγοστά ελαιόδεντρα και όμορφες παραλίες, το νησάκι της Αμμουλιανής  είναι ό,τι πρέπει για μια μονοήμερη εξόρμηση.

ΝΕΑ ΡΟΔΑ

Πολλοί χαρακτηρίζουν τα Νέα Ρόδα ως τον μεγαλύτερο οικισμό των προσφύγων που έφτασαν στη Βόρεια Χαλκιδική μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το όνομα του δηλώνει και την καταγωγή των κατοίκων ( τα Ρόδα της Προποντίδας). Περίπου 40 οικογένειες αποφάσισαν να εγκατασταθούν  μετά από αρκετή περιπλάνηση στη θέση «Πρόβλακας» που σημαίνει πριν το αυλάκι, δηλαδή πριν την Διώρυγα του Ξέρξη, το καλοκαίρι του 1923. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ζωοτροφία και τον τουρισμό αφού λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Μπορεί η Ουρανούπολη να είναι ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφτεί το Άγιο Όρος, αλλά το όνομά της δεν το οφείλει στο γεγονός ότι αποτελεί την «πύλη» προς τη μοναστική πολιτεία. Πήρε το όνομα της από την αλεξανδρινή πόλη που ίδρυσε το 315π.Χ. ο Αλέξαρχος, ο γιος του Αντίπαρου και αδελφός του Κασσάνδρου. Το καλοκαίρι έχει πολλούς επισκέπτες οι οποίοι την επισκέπτονται κυρίως για να μεταβούν στο Άγιο Όρος. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό αφού έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά μαγαζιά που πωλούν σουβενίρ.

ΑΡΝΑΙΑ

Είναι ένας ορεινός οικισμός της Χαλκιδικής και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα τοπίο με έντονη βλάστηση στους πρόποδες του όρους του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600μ. Υπάρχουν  στενά, πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες που διατηρούν ακόμη και σήμερα δείγματα μια παλιάς τοπικής κοινωνίας.

ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Βρίσκονται κτισμένα στους πρόποδες του Στρατονικού όρους (Στρεμπενίκος), με υψόμετρο περίπου 500μ. Το χωρίο είναι  πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης- Ουρανούπολης.  Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, περίπου 8χλμ. βορειοδυτικά, ιστορική συνέχεια των οποίων θεωρείται ο σημερινός οικισμός.